Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
W poszukiwaniu wegańskich słodkości natrafiłam na te czekoladowe batoniki. Ot kawałek czekolady do przekąszenia podczas spaceru albo w domu do kawy. Batonik przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady. Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, [...]
[...] przed treningiem Zyskasz więcej korzyści ze swoich treningów, jeżeli będziesz miała dużo energii. Na około godzinę przed treningiem zjedz przekąskę zawierającą węglowodany i białko w proporcji 3 do 1. Twoją wydajność może ograniczyć także słabe nawodnienie. Pić wodę należy przez cały dzień, także przed i po treningu. Nawet łagodne odwodnienie [...]
Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić [...]
[...] jelita grubego). Dbanie o poziom jej podaży ma znaczenie dla zarówno zdrowia, jak i życia, gdyż zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi oraz krwotokom. Co więcej, aktywuje białko, które uczestniczy w metabolizmie wapnia, przez co przyczynia się do prewencji osteoporozy i ochrony kości. Niedoborów witaminy K nie diagnozuje się na podstawie [...]
Kanapki może nie są najbardziej wyszukanym daniem, jednak przy czasowym niedoborze, stanowią czasami najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Pasty sprawdzają się tutaj znakomicie, bo są pożywne, nie są suche, można je zrobić samemu lub wybrać gotową ze sklepu - a wybór jest naprawdę spory. Jedną z propozycji jest Pasta z tofu z papryką i chilli z [...]
Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
[...] 9% po 168 h od zakończenia treningu siła spadła, bolesność mięśni wzrosła, odnotowano wzrost kinazy kreatynowej niezależnie od suplementacji Zobacz również: Ranking odżywek białkowych TOP10 Podsumowanie Suplementacja białkiem serwatkowym może przyspieszyć migrację komórek satelitarnych do mięśni, po ekscentrycznych ćwiczeniach o wysokiej [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
[...] inna niż u mężczyzn, którym tzw. robienie masy przychodzi łatwiej. W rezultacie większość kobiet musi się nastawić na dużo cierpliwości, trening oporowy oraz dietę bogatą w białko. Mężczyznom łatwiej budować mięśnie, ponieważ mają wyższy poziom androgenów (hormonów takich jak testosteron), które są anaboliczne. Ważnym czynnikiem jest też wiek. [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
[...] korzenie w starożytności. Może być zdrowym dodatkiem do diety dla wszystkich osób, które nie mają nietolerancji na gluten. Jest to wartościowy produkt, bogaty w błonnik, białko i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspiera zdrowie naszego serca oraz układu pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem energii, które nie powoduje gwałtownego skoku [...]
[...] wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy wykorzystali główny składnik czynny różeńca górskiego - salidrozyd. Jak się okazało, salidrozyd wpłynął na białko HIF-1-alfa, które jest wytwarzane, gdy komórki otrzymują zbyt małą ilość tlenu. Sytuacja ta sprawia, że organizm zostaje zmuszony do zwiększenia ilości EPO tak, aby [...]
[...] witaminę D3, może przekładać się na skuteczniejszy ubytek tkanki tłuszczowej, niż w przypadku diety opierającej się na drobiu. Co więcej, badania na zwierzętach sugerują, że białko z ryb skuteczniej utrzymuje rezerwy glukozy we krwi, co może przekładać się na efektywniejszą aktywność fizyczną. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19356912
Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]